D2 magasinet til Dagens Næringsliv har skrevet om kartapper til bruk i fjellet - og de har brukt en av våre løyper som eksempel. Tekst av Lan Omdahl 4. august 2020.
Vi har fått tillatelse av Dagens Næringsliv til å gjengi artikkelen her.
Foretrekker man papirløs ferdsel i fjellet, finnes det flere apper som benytter seg av Kartverkets topografiske kart. Her er et knippe av dem.
DETTE ER SAKEN:
KARTAPPERKartverket lar andre aktører, både kommersielle og ikke-kommersielle, bruke deres norgeskart under en Creative Commons-lisens Konseptet «aktiv norgesferie» trenger ikke være synonymt med gåsegang langsetter Besseggen – det er jo ikke slik at vi mangler urørt natur i dette landet. Skal man bevege seg litt utenfor de mest opptråkkede stiene, trenger man dog et skikkelig kart. Her kommer man ikke langt med Google Maps, man trenger et topografisk kart med høyt detaljnivå. Mange sverger til papir, andre går hitech med dedikerte gps-navigasjonsenheter. En mellomløsning er mer avanserte navigasjonsapper for mobilen, men her koster kartene fort en del. Om man bare vil ha enkel kartvisning og posisjon på telefonen, finnes det flere fine, norskutviklede gratisløsninger som benytter de topografiske kartene til Statens kartverk i kombinasjon med telefonens gps og kompass. Kartverket lar andre aktører, både kommersielle og ikke-kommersielle, bruke deres norgeskart under en Creative Commons-lisens. DNT-FAVORITTMest kjent blant gratisappene for friluftsfolk er nok spaltefavoritten Ut.no fra Den Norske Turistforening (DNT). Ut skiller seg fra konkurrentene ved å by på turforslag i artikkelform basert på hvor du befinner deg, ruteforslag for sommer og vinter på kartet, og oversikt over samtlige av DNTs 1200 hytter. Som innlogget kan du lagre egne turer og favorittruter. Men et tettsted i fjellheimen jeg skulle besøke, dukket ikke opp i søket hos Ut, noe det gjorde hos samtlige konkurrenter. En erfaren bruker jeg forhørte meg med, hadde opplevd det samme. SJØKARTEn gammel traver er Navida, som ved siden av norgeskartet i 1:50.000 fra Statens kartverk også byr på sjøkart fra samme kilde, samt tilgang til det globale dugnadskartet Open Street Map. I likhet med en annen app, Norgeskart, viser Navida høyde over havet, samt nøyaktig geografisk posisjon, retning og hastighet. I likhet med konkurrentene har den også muligheten til å laste ned kart for bruk uten nett. Det er lurt både med tanke på databruk og på manglende mobildekning i avsidesliggende områder. Navida støtter også import av ruter fra Ut-appen. NAVNEFORVIRRINGMens Kartverket har en egen webbasert kartløsning på adressen norgeskart.no, er det en privat aktør som tilbyr appen Norgeskart. Den har både topografisk landkart og sjøkart, samt mulighet for å vise eiendomsgrenser. Det er muligens på grunn av denne smule navneforvirringen at Kartverkets egen kartapp heter «Hvor?». Det er en relativt enkel sak, der man får hovedkartserien «Norge 1:50 000» på telefonen, med mulighet for nedlasting for bruk offline. I likhet med de andre appene, bruker den gps og telefonens kompass til å vise posisjon, bevegelsesretning og hvilken vei telefonen peker. PS: Husk en robust nødlader til telefonen, da – eller papirkart og kompass. |