Informasjon om ostene fra Hol Ysteri

Gurostølen.

Denne er lagetav melk produsert på fjellbeite av NRF kyr. NRF har i 40 år blitt avlet på flere egenskaper enn melkeytelse. Bl.a. helse, som reduserer behovet for bruk av antibiotika. Noe norske bønder tar på alvor og vi ligger derfor på bunnen i forbruk, sammenlignet med andre land.

Sist sommer var det første året vi prøvde oss på denne produksjonen. Melka ble kjørt ned til Hol Ysteri og osten ble ystet av Tim Reidar Stenberg. Osten vil bli tilgjengelig fremover, men tanken er å la den få noen flere måneder med lagring. Den har allerede utviklet en tydelig smak, men har godt av å ligge noe lengre. 

Prestholt brun Geitost.

Denne osten er vel godt kjent fra før blant mange hytteeiere. Den har vunnet gulllmedalje de 2 siste årene i NM for gardsost. Det har vært lagt ned en fantastisk jobb i denne osten, som i dag kanskje er det sterkeste merkevarenavnet på en lokalprodusert ost. Det er en eventyrlig opplevelse å kjenne de gode smakene. Ystes av Tim Reidar og flere andre i familien.

Leirgrøv.

Dette er en hvit geitost fra Prestholt. Svært smakfull, med tydelig preg av geit. Men en ost som ikke er mer spesiell enn at alle ostespisere vil like denne svært godt. Denne er også ystet av Tim Reidar. Denne osten er lagret i 6 måneder og vil etter hvert bli tilgjengelig med lengre lagringstid. 

Oster fra Rueslåtten Ysteri. 

 

Rueslåtten fikk gullmedalje for Lord Garvagh i NM for gardsost.

Vil variere noe på hvilke av ostene som er i butikken. 

Det finnes noen oster fra Thorbjørnrud. Bl a. en Cheddar og en Blåmuggost som får en blåmuggostelsker til å bli lykkelig. Thorbjørnrud ble kåret til årets Lokalmatgrunder. 

I tillegg finnes det kjekjøtt. Dette vil nok være en ny opplevelse for mange. Jeg har selv erfaring med at marinerte lår på grillen blir en stor matopplevelse. Men det finnes også mange andre oppskrifter.

Kjeene blir slaktet på Nortura anlegget på Gol og skjært ned på garden til Stenberg.

Tim Reidar er også her hovedansvarlig. Han er for øvrig utdannet kokk og konditor og har i ysteriet også fått plass til et rom for produksjon av sjokolade. Den vil nok bli tilgjengelig etter hvert. 

Det finnes også lammekjøtt fra nabogarden til Stenberg. Dette er kjøtt fra Gammelnorsk spælsau og vil bli en ny matopplevelse for mange. 

I tillegg finnes det mange andre produkter og nye vil også komme til. Anbefaler å følge med på Facebooksiden til Hol Ysteri.

For hytteiere tror jeg at dette ysteriet vil være noe som gir en meropplevelse ved å ha hytte i kommunen. Her finnes noe som er spesielt og som skaper forskjellen.

Anbefalingen er å bruke dette tilbudet. Det vil bli til stor glede.

Hilsen Kjetil Larsgard