Rapport fra langtur: Hallingdalsløypa Nord

 

Det er nypreparert, sola har nettopp stått opp, og det blåser litt. Jeg er på vei fra Myrland til Gol langs Hallingdalsløypa Nord. Den går fra brøytestasjonen, følger Flyløypa til Vegadalen, går forbi Kleppestølen og Fagerdalstølen, videre fra Bergsjøområdet og til Reine under Reinskarven. Derfra til Skarahøgda, toppen av skisenteret på Gol.


Om du går inn på skisporet.no og trykker på én del av løypetraséen – for eksempel strekningen fra Vegadalen til Fagerdalstølen – får du opp Hallingdalsløypa Nord. Trykk på navnet, og du ser en tjukk strek; den gjennomgående traséen til Gol. Lengde: 69 km.


Jeg går på skøyteski, på et vidunderlig føre! Det er tydelig merking i løypekryss. Før Rødungstølen, de få hundre meterne over vannet, er det kvistet og preparert med scooter. Og rett før Bergsjøstølen Fjellstue må en passe på å velge riktig trasé mot Reine. 
Etter hvert blir det medvind. Fra Reine (ca 1200 m.o.h) er terrenget lett, og det går mye utfor i herlige maskinpreparerte løyper; gjennom høyfjell og fjellmyrer, fjell-bjørkeskog og til slutt tung østlandsk granskog. Jeg passerer hytter og seterklynger, og nesten hele tida kan jeg «se hjem» til Hallingskarvet. En utrolig fin opplevelse!


Om en synes det er litt langt å gå hele løypa i ett kan en dele opp: Fra Myrland til Bergsjø, eller fra Bergsjø til Gol, eventuelt med overnatting på Bergsjø. En kan jo også starte på Gol og se hvor langt en kommer …. 


For deg som ønsker enda større utfordringer: Det finnes også en Hallingdalsløypa Sør (133 km). Den går fra Ustaoset til Norefjell over Sangenuten, Dyna og Hallingnatten. 


Selv har jeg aldri gått en finere langløype enn Hallingdalsløypa Nord!

Hilsen Knut Helland

GPX-Spor

Hallindals nord profil

Løyeprofil

Hallingsdalsl nord

Løype

Hallingskarvet fra Bergsjø

Hallingskarvet sett fra Bergsjøområdet